Завршени Дани шљиве. После више од деценије манифестацију отворио министар у Влади Србије

Шеснаеста привредно-туристичка манифестација "Дани шљиве" у Блацу, коју је у петак вече отворио министар за рад, борачка питања и социјалну политику Зоран Ђорђевић, привукла је велики број гостију из земље и региона. После три дана низа дешавања кроз разноврсне програме манифестација се завршила синоћ концеретом групе „Ван Гог“.

Манифестацију су обележили бројни моменти, почев од музичких коцерата Аце Лукаса и Амадеус бенда, Дејана Петровића и биг бенда, Гоце Тржан, Ван Гога и других као и низом стручних предавања из области воћарстава као и Сајам технике и механизације у воћарству и виноградарству.

curcic

У центру спектакла је , иначе, била главна улица у Блацу , која је названа Улицом шљиве, у којој су на бројниим штандовима били изложени многобројни производи од шљиве: разне врсте ракија, џемова, слатког, али и другог воћа…

Манифестација је завршена синоћ проглашењем најбољих произвођача овог племенитог воћа, које се на територији општине Блаце узгаја на преко 6.000 хектара.

Овогодишњии род убиран је са око два ипо милиона стабала. Награде су подељене за најбољи шљивик, за најбољу шљивову ракију, најбољу воћну ракију, најлепши штанд, најбољег воћара, најбољег младог сточара и најлепше производе месних заједница...

Добитници награде за најбољу шљивову ракију били су Драги Ивановић из села Алабана, друго место освојио је Иван Урошевић из Београда док је треће место по оцени комисије припало Видоју Манојловићу из Крупња.

rakije

И ове године Дани шљиве су стручним скуповима, пословним сусретима и, наравно, фестивалским делом демонстрирали опредељеност локалне самоуправе да и надаље буде место подршке и стимуланса у најпознататијем воћарском крају.

Општина Блаце је на свом штанду на манифестацији организовала и бројне промоције произвођача из Блаца и околине а своје промоције имале су и пријатељске општине из Словеније, Хрватске, Бих...

dzemovi

 

Председник општине Блаце Милан Ћурчић истакао је да је задовољан организацијом манифестације и да су очекивања организатора испуњена, а на Аеро митингу који је организован у селу Лазаревац, председник је са власником аеродрома Радом Тимотијевићем  авионом обишао 2,5 милиона стабала шљиве што је изазвало велику пажњу медија и јавности.

Након што се обратио публици, манифестацију је свечано затворио Драгић Живковић из села Џепница који је званично највећи произвођач шљиве у Блацу.

Untitled

  TAKMIENJE-OPSTINA-2019.jpg

 dani sljive 2017 baner

lokalni izbori 2016

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije