Osnovna škola - "Stojan Novaković"

01Najstariji pronađen dokument u kome je iskazana potreba za školom u Blacu nastao je 25. jula 1883. godine, pet i po godina od oslobađanja Toplice od Turaka i isto toliko od nastanka današnjeg Blaca. Kraljevsko-srpsko ministarstvo prosvete i crkvenih poslova uputilo je pismo Načelstvu okruga topličkog u kome postavlja pitanja i traži jasan i brz odgovor, na kome bi se temeljilo odobrenje za osnivanje škole u Blacu.

2.12.1883. godine Kraljevsko-srpsko ministarstvo prosvete i crkvenih poslova izveštava Načelstvo okruga topličkog da će odobriti otvaranje škole u Blacu, pod uslovom da blačka opština sagradi novu školsku zgradu po pravilima za građenje škola. Sedam godina od pojave ideje i pokazane želje da se u Blacu otvori škola, ona počinje sa radom. Prvi učitelj u Blačkoj školi je postavljen 23. septembra 1890. godine.

Danas školu u Blacu čine matična škola, na terenu dve osmogodišnje škole u Barbatovcu i Gornjoj Draguši i 18 kombinovanih odeljenja u kojima nastavu pohađaju 1.224 učenika. Kolektiv škole čine 136 radnika. Adaptirana je i školska zgrada i otvoreno je odeljenje u Pretrešnji, otvoreno je odeljenje u Krivaji, opremljen je računarski kabinet, izvršena je rekonstrukcija školske zgrade u Suvom Dolu, Višeselu i Međuhani.

Kao većina škola u Republici, i škola u Blacu ima velikih problema. Nedostatak savremenih nastavnih sredstava, slaba opremljenost škole samo su neki od problema sa kojima se suočavamo. Nedostatak materijalnih sredstava sprečava adaptacije i opremanje mnogih škola, naročito isturenih odeljenja koja funkcionišu u gotovo nemogućim uslovima.

Ipak, škola ima izvanrednih rezultata sa raznih takmičenja - provera znanja, čime se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće i bolje opremljene škole.

Prioriteti u narednom peridu u vezi sa obrazovanjem svakako će biti:

Adaptacija kuhinjske prostorije u osnovnoj školi;
Rekonstrukcija krova, stolarije i fasade u osmogodišnjim školama u selima Barbatovac i Draguša;
Nabavka kombi vozila za dopremanje hrane područnim odeljenjima;
Rekonstrukcija najstarije škole u ovoj opštini - bivše Osnovne škole u selu Barbatovcu. Škola je izgradjena 1905. godine i predstavlja arhitektonski kulturni eksponat nemerljivog značaja, a potpuno je ruinirana.

OSNOVNA ŠKOLA "STOJAN NOVAKOVIĆ"
Vuka Karadžića bb,
tel:027/371-717
fax: 027/370-010
e-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Prijatelji

EU-PROGRES-Web-Banner-SR 
skgo
caffe150x70
drainac-kc-1

nirvana-b 
exchange3

Anketa

U Blacu treba da se ulaže u ?

Infrastrukturu - 11.3%
Turizam - 17%
Sport - 12.6%
Obrazovanje - 40.3%
Poljoprivredu - 14.5%
Kulturu - 4.4%

Ukupno glasova: 159
Glasanje u ovoj anketi je zavrseno u: 02 maj 2013 - 07:33

Korisno

e-uprava
komunalni-problem
otvorena-vrata
informator-o-radu
invest
bratimljenje
popis2012-baner-350x250