Општина Блаце на сајму пројеката „ЕУ и Србија на делу“

У петак 22. маја у 12 сати у Галерији "Србија" на Тргу Краља Милана у Нишу одржан је Сајам пројеката “ЕУ и Србија на делу”, на коме је учествовала и Општина Блаце. Представљени су различити сектори које је ЕУ финансирала у Србији – од здравства, образовања, социјалне заштите, културе, медија и цивилног друштва до локалног развоја, иновација и конкурентности.

progres darko 2

Своје активности на посебним штандовима представио је и Информациони центар ЕУ, Европска инвестициона банка и EURAXESS, мрежа подршке научним истраживачима. На сајаму су били и представници Делегације ЕУ, локалних самоуправа и корисничких установа и организација.

Сајам пројеката, који је организовала Делегација ЕУ у Србији у сарадњи са Владином Канцеларијом за европске интеграције, Информационим центром и ЕУ инфо-кутком Ниш, отворио је  шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.

progres darko 1

Активности општине Блаце и сарадњу са Европском унијом, шефу делегације ЕУ у Србији г-дину Мајклу Девенпорту, представли су Гордана Китановић, руководилац Фонда градског грађевинског земљишта и Дарко Кузмановић, помоћник председника општине Блаце. Г-дин Девенпорт је упознат са активностима општине Блаце и пројектима који су финансирани посредством Програма Европски ПРОГРЕС од 2011. године до сада. Преко 220.000 евра ЕУ је инвестирала у овом периоду кроз инфраструктурне пројекте, као и пројекте друштвене надоградње и усавршавања. Г-дин Девенпорт је похвалио напоре општине Блаце и охрабрио представнике пројектног тима да и даље раде и сарађују са фондовима ЕУ јер, како је истакао - „Европска унија је највећи донатор у Србији, а од 2000. године до данас ЕУ је уложила више од три милијарде евра бесповратне помоћи“.

Помоћник директора Канцеларије за европске интеграције, задужена за програме прекограничне и транснационалне сарадње, Санда Шимић и помоћник председника општине Блаце Дарко Кузмановић разговарали су о пројекту прекограничне сарадње Бугарска-Србија који би требао да се реализује половином 2016. године у Блацу. Овај пројекат у финансијском смислу премашио би све досадашње пројекте јер се процењује да би ЕУ, путем овог пројекта, уложила у Блаце око 400.000 евра.

Представници општине Блаце искористили су прилику и разговарали са националним менаџером Европског прогреса Марком Вујачићем о могућностима, сарадњи и финансирању брендирања манифестације „Дани шљиве 2015“ у Блацу.

 

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg