Саопштење за јавност Општине Блаце поводом случајева деце из Сувог Дола и породице из села Попове

Трагом информација у вези са медијском хајком која се дешава у Блацу у вези са социјалним питањама а повезано са случајевима деце из Сувог Дола и породице из села Попова, руководство Општине Блаце сматра да јавност има право на комплетну информацију о поступању свих укључених у овај случај укључујући и понашање структуре власти Општине Блаце. 

Нису тачни наводи појединих медија који једнострано преносе информације, како Општина Блаце не брине о свом социјално угроженом становништву јер општина итекако брине о свим становницима, а посебно о рањивим категоријама, и у наредном периоду ће бити тако. У вези напада појединих медија или назови медија, посебна хајка се води на руководство општине Блаце како се није адекватно укључило у решавање случајева са децом породице из Сувог Дола и према породици из Попове. То наравно није тако јер је Општина са посебном пажњом прати и труди се да реши сваки проблем овакве врсте у складу са својим ингеренцијама. 

Један од чланова породице из Попове је редовни корисник примања из области социјалне заштите а редовно сваке године добија дрва, једнократну помоћ а користе и стан од општине, што се свакако може проверити увидом у наше списе. Све активности у овој и свим другим областима којима се бавимо су јавне и доступне сваком грађанину који жели да сазна више. Такође, чланови ове породице корисници су народне кухиње и чуди нас њихова изјава да су гладни а и љути нас уједно, јер се питамо где онда завршава храна коју редовно узимају?  Ако смо им обезбедили храну, кров над главом, социјалну помоћ и огрев, мора да им то смета чим се жале на нас. Нека се распитају у другим општинама да ли су све ове социјалне услуге доступне. Сматрамо да није фер да нас нападају они којима помажемо на сваки могући начин. 

Што се тиче поступања у случају деце породице из Сувог Дола, општина је одмах покренула процедуру за смену директорке и оградила се саопштењем од поступања запослених из Центра за социјални рад. Деца породице из Сувог Дола као и њихова бака корисници су свих права која им по закону припадају а односе се на права из области социјалне заштите. Имамо сазнања да је и Основна школа помагала деци у школовању. Координирамо са свим институцијама на локалном нивоу и трудимо се да прижимо истинску подршку у сваком погледу и нисмо квази хуманитарци као поједине организације и појединци који гледају да остваре разне интересе у овим случајевима.

 Наше намере су искрене, планови за побољшање њиховог положаја су реални и врло озбиљно приступамо овим и сличним случајевима. 

У буџету Општине Блаце за 2021. годину, за социјалну заштиту обезбеђена су средства у укупном износу од 28.573.000,00 динара. Наведена средства издвајају се за следећа давања:

-Преко Центра за социјални рад „Блаце" утврђује се и исплаћује се

право на једнократну помоћ, на опрему корисника за смештај у установу или другу породицу, на новчану помоћ ради најнужније адаптације стана.

-Из буџета општине Блаце, исплаћују се права за незапослене породиље. За новорођено дете, за вантелесну оплодњу, за трошкове боравка деце у вртићу, помоћ у кући и тд. 

Наглашавамо да општина са посебном пажњом води бригу о нашој најстаријој популацији становништва, поготово имајући у виду да они спадају у осетљиву категорију, и у време борбе против вируса COVID-19, те смо само за пружање ове услуге, до половине јуна месеца обезбедили средства у висини од 5.400.000,00 динара, за 5 месеци пружања услуге у континуитету за 180 корисника а план је да ова услуга траје у континуитету током целе године. Ова два случаја који се користе и за напад на локалну самоуправу користе и дневну услугу Помоћ у кући. 

Општина је, у оквиру Програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености –Swiss PRO", добила средства за Пројекат: Унапређење услуге „Помоћ у кући одраслим старим и инвалидним лицима", у висини од око 1.800.000,00 динара.

На основу свега наведеног може се недвосмислено закључити да је општина укључена у решавање проблема својих становника а посебно у области социјалне заштите, и на сваке неосноване нападе обавезни смо према јавности и нашим суграђанима да кажемо истину а она је једна, да нисмо неми посматрачи већ активни учесници у решавању проблема свих наших суграђана па тако и у наведеним случајевима.

Сви који желе да провере ове наводе позивамо их да то ураде и увере се да је хајка на локалну самоуправу једна велика грешка и лош маркетинг појединаца који желе славу преко осетљивих питања, за која се боримо да их решимо за свеопште добро наше заједнице и свих њених становника.

 

Председник

Иван Бургић

obavestenje

  Baner generički

 izbori2023

images

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg