17 милиона динара за 394 пољопривредника по основу програма и конкурса које је спроводила Општинска управа у 2020. години

На основу Конкурса  о спровођењу пољопривредне политике и политике руралног развоја који је спроводила Општинска управа у 2020. години право на подстицаје су имала сва регистрована пољопривредна газдинства физичких лица са територије Општине Блаце у активном статусу, као и газдинства чија се примарна производња одвија на територији Општине Блаце.

На основу Програма подстицај се односио на мере директног давања (регрес репроматеријала за вештачко осемењавање), субвенционисање камате пољопривредних кредита, субвенционисање премије осигурања усева, засада и животиња, као и мере инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава кроз инвестиције у набавку опреме, механизације, квалитетних приплодних грла.

Конкурс је трајао 15 радних дана, односно до 18.12.2020. године. Поднето је 377 захтева од којих је 371 захтев потпун и исправан и који кроз све мере и инвестиције исплаћен  у износу од : 14.917.850,00 динара .Такође општина Блаце је учествовала са 2.000.000,00 динара са Фондацијом  Ане и Владе Дивац у заједничком пројекту помоћи младим пољопривредницима кроз донацију у области примарне производње, што укупно представља 16.917.850,00 динара уложених у пољопривреду на локалном нивоу.

Велики број младих пољопривредника са територије Блаца аплициралио је код ресорног министарства пољопривреде за набавку опреме, механизације  и квалитетних приплодних грла у свим видовима производње и то у секторима,  сточарство, воћарство и ратарство што указује на тренд унапређења пољопривреде у општини Блаце. Субвенциониисање министарства  је у износу од 75% од вредности инвестиције без ПДВ-а где је максимални износ подстицаја по кориснику износио 1.500.000,00 динара. На овом конкурсу реализација захтева са територије Блаца била је готово стопроцентна, где је више десетина подносилаца добило средства и реализација њихових пројеката је у току.

Такође, у оквиру Конкурса за доделу бесповратних финансијских средстава и менторске подршке за реализацију пословних идеја у области прераде воћа и поврћа у Топличком округу, изабрано је 10 предузећа која ће добити стручну менторску и финансијску подршку за унапређење свога пословања, у укупном износу од 50.000 америчких долара. Од 10 предузећа из Топлице, чак 4 предузећа је из Блаца.

Председник Општине Блаце Иван Бургић, изјавио је да локална самоуправа препознаје правце развоја пољопривреде у Блацу и да ће наставити да подржава развој пољопривреде а посебно примарну производњу и младе пољопривреднике.

 

ivan burgic

 

„Знамо шта су потребе наших суграђана на селу и трудимо се да свако ко жели да се озбиљније бави пољопривредом да му обезбедимо услове за то.  У оквиру неколико видова подршке обезбедели смо значајна средства за ову област и улагаћемо све више али у праве вредности и развој блачких пољопривредника – изјавио је председник општине Иван Бургић“

 

  Baner generički

 izbori2023

images

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg