Манифестације

Традиционална манифестација спортско туристичког карактера „Џипијада“ - Јастреб(л)ачки сусрети тимова теренаца, у организацији Спортско туристичко трговинског центра „Нирвана“ и Општине Блаце. Ова манифестација која није такмичарског карактера, већ настала у циљу забаве и рекреације, привуче велики број ентузијаста, љубитеља теренских аутомобила из Топличког и Расинског краја који на обронцима Јастрепца желе да опробају вештину и издржљивост. Колона аутомобила пролази кроз врлети планине Јастребац, не марећи за лош терен, снег, кишу и блато, помажући једни другима у превазилажењу и невероватних препрека које је пред њих природа поставила на унапред одређеној рути. Тридесетак посада прође тога дана и до стотинак километара по брдско-планинским стазама уз обавезан одмор и дружење.

Ликовна колонија “Блаце” први пут организована је 2005. године и има статус сталног културног дешавања на нивоу Општине Блаце. Из године у годину окупља уметнике различитог сензибилитета и орјентације тако да добија на квалитету и значају. Сваки сазив колоније окупља како академске сликаре тако и сликаре аматере и госте. Несумњив је значај колоније за културни развој и напредак Општине Блаце како кроз стварање фонда слика, сарадњу уметника и размену искустава тако и у погледу едукације грађана кроз присуство у раду уметника. Организатори Ликовне колоније “Блаце” су Општина Блаце и Културни центар “Драинац”.

Хајка на вука
Сваке године, последње суботе јануара месеца, Ловачко удружење „Блаце“ организује „Хајку на вука“, у којој учешће узме близу 800 ловаца из свих крајева Србије, али и из иностранства. У потезу Јаворац, у подножју Копаоника, налази се ловиште Драгомировац, у коме ловци крећу у потрагу за вуком, а лове се овде и лисице, дивље свиње, зечеви, фазани, пољске јаребице…

Дани шљиве
Најзначајнија манифестација, не само општине Блаце, већ и овог дела Србије, свакако су „Дани шљиве“. Оснивање овог фестивала иницирано је тежњама произвођача шљиве да ово племенито воће, произведено на простору наше, еколошки здраве средине, добије заслужено место у понуди пољопривредних производа Србије. Обзиром да је на територији општине Блаце засађено преко два милиона стабала шљиве, на више од пет хиљада хектара површине, са просечним годишњим родом од 5.000 вагона, то целу општину сврстава у водећег произвођача шљиве у Србији. У част овом воћу, последњи дани августа резервисани су за промоцију општине, шљиве и производа од шљиве, кроз многобројне привредне, научне, културно-забавне, изложбене и друге садржаје. 

Рукометни ТВ турнир

Посебан значај у популаризацији и промоцији спортских и туристичких потенцијала општине Блаце, има традиционални Међународни рукометни ТВ турнир. У организацији СТТЦ “Нирвана”, РК “Јастребац” и Општине Блаце, одржава се сваке године, у августу месецу. У модерној спортској хали, са 600 места за седење, окупи се велики број љубитеља рукомета, квалитетних екипа и угледних гостију. Учесници турнира, током претходних година, биле су све значајне домаће екипе, али често и шампиони Немачке, Мађарске, Швајцарске, Италије, Грчке, Словеније, Румуније, Македоније, Црне Горе…
Сем хале, Блаце располаже отвореним, уређеним и осветљеним теренима за мали фудбал и рукомет, мини пич тереном, комплексом тениских терена, теретаном…па је Блаце често избор спортских екипа за припреме у свим периодима током године.

Међународни ускршњи фестивал фолклора је манифестација коју организује Културни центар „Драинац“ из Блаца. Чланови КУД „Драинац“, као домаћини, сваке године дочекују велики број гостију, те заједно уприличе прави празник за све љубитеље традиционалне игре и песме. Фестивал, из године у годину, оправдава своје постојање све већим бројем учесника, као и ширењем сарадње са бројним фолклорним ансамблима, не само из Србије, већ и читавог региона, па и шире.

Драинчеви књижевни сусрети већ деценијама се одржавају у част великом песнику и боему Радојку Јовановићу, познатом под псеудонимом Раде Драинац. Уз учешће најеминентнијих писаца из Србије и суседних држава, културна дешавања се организују у све четири топличке општине, а најузбудљивији део програма је увек гостовање учесника манифестације у Блацу и Трбуњу, у његовој родној кући.
Стручни жири сваке године додељује награду “Раде Драинац” победнику-песнику за објављену збирку поезије.

  Baner generički

 izbori2023

images

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg