Санација дивљих депонија у Блацу у пуном замаху

Јавно комунално предузеће „Блаце“ кренуло је са рашчишћавањем дивљих депонија које се налазе на списку комуналне инспекције, а које не спадају у редовне послове овог комуналног предузећа. Санација дивљих депонија реализује се средствима која су општини Блаце одобрена на конкурсу код Министарства за заштиту животне средине.
За сада је, од 26  мапираних депонија очишћено 5 депонија а данас су радници јавне хигијене ЈКП „Блаце“ чистили депонију у засеоку Бролин Сокак у Сувом Долу. Према речима, руководиоца јавне хигијене у ЈКП „Блаце“  Ивана Милојевића, на списку се поред депонија у селима налазе и депоније са градског подручја, које су у овом програму, који траје до краја овог месеца а реализује се у оквиру пројекта које општини Блаце суфинансира министарство заштите животне средине са 3,8 милиона динара док Општина Блаце издаваја  приближно милион динара.

У плану је уклањање око 684 кубних метара кабастог и другог отпада који се налази на депонијама. Стим у вези шаљемо апел на грађане да не одлажу кабасти и сваку другу врсту отпада тамо где му није место, али и да комунални инспектори реагују строже када се ради о кажњавању грађана будући да оваквим начином понашања они нарушавају изглед града и угрожавају животну средину.
„Ускоро ћемо у сарадњи са министарством увести и видео надзор. Бацање смећа где му није место постаје прошлост - каже заменик председника општине Блаце Никола Милинчић, који је похвалио данашњу акцију чишћења“.

1

“Поред овог ванредног програма где имамо 26 депоније имамо и редовни  програм за чишћење дивљих депонија, где спадају депоније које су стандардне а све то ради се из локалног фонда за заштиту животне средине, којим смо планирали и учешће у овом пројекту који финансира министарство - наглашава заменик председника Милинчић који хвали министарство за ажурност у реализацији пројеката које они финансирају. Ради се заиста на екологији и морамо сви да допринесемо да нам буде боље и да имамо здравију животну средину".

У овој години реализује се више пројеката које финансира министарство за заштиту животне средине а поред тога, општина Блаце учествује и у регионалним еколошким пројектима.
До сада, одрађени су сви предуслови за почетак реализације  пројекта "Пречишћавање отпадних вода", за који Европска Унија финаснира средства у износу од 11 милиона еура, за Блаце и Брус, који би требало да реши оно што нам ствара највећи проблем, вишедеценијско питање реке Блаташнице. Потписан је и Споразум са градом Крушевцом на сарадњи у изградњи регионалне депоније „Срње“ која би требало за 2 године да заживи. Уз све то ради се и на изради нове Одлуке о комуналном уређењу.

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg