Ново палеонтолошко насеље у Блацу

У улици Стевана Немање у Блацу приликом одрона брда изнад куће Радисава Степановића откривено је присуство делова скелета (кости, вилице) за које се, на основу њихове величине и изгледа може претпоставити да можда припадају давно изумрлим животињама.

kosti-mamuta-1

Према изјави власника поседа, још '80тих година прошлог века екипа стручњака из Београда вршила је на овој локацији извесна истраживања, њихови налази такође потврђују изречене претпоставке, али никада није било званично изнетог научног става.

Новооткривену локацију обишао је председник Општине Блаце Иван Бургић који је нагласио да су о открићу обавештени Природњачки музеј и Завод за заштиту природе из Београда, те се очекује почетак опсежнијих истраживања, која за Блаце могу имати велики значај.

kosti-mamuta

У среду 04. марта локацију је обишла и директорка Народног музеја у Прокупљу, археолог Јулка Кузмановић-Цветковић са колегама из ЈП Фонд за заштиту животне средине општине Прокупље и том приликом изјавила да су нађене кости старости око 10 милиона година и највероватније су остаци мамута.

Важно је подсетити да на територији наше општине, у селу Пребреза постојиСпоменик природе „Пребреза - палеонтолошки локалитет“.Представља терен на ком је откривен велики број фосилних остатака сисарске фауне средњомиоценске старости. У међународној стручној литератури означен је као најзначајније палеонтолошко налазиште ове старости на Балканском полуострву.Пребреза је једини палеонтолошки локалитет у Србији који је стављен под заштиту Уредбом Владе РС, као заштићено природно добро од изузетног значаја.

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg