Грађански надзор трошења буџетских средстава

У организацији конзорцијума невладиних организација окупљених око Топличког центра за демократију и људска права и удружења Иницијативе из Прокупља, јуче је у Блацу одржан први консултативни састанак под називом"Грађанска партиципација у формулисању и примени локалних политика и одговорно трошење буџетских средстава".

vps

Удружење Интермедиа из Блаца било је домаћин овог састанка, који је за циљ имао унапређење дијалога организација цивилног друштва са доносиоцима одлука и дефинисање препорука и закључака којима би се унапредио ниво заштите животне средине и подржао процес интеграција Србије у ЕУ.

На састанку су учествовали представници невладиних организација, локалних самоуправа и јавних предузећа Топличког округа.

У уводној речи, испред Општине Блаце присутне је поздравио Дарко Кузмановић, помоћник председника Општине, који је говорио о финансирању невладиних организација и удружења грађана, на које локална самоуправа гледа као на партнерски сектор од кога је у протеклом периоду потекло много квалитетних идеја и иницијатива.

vps1

Такође, било је речи и о ефектима пројектног финансирања из локалних буџета а представљени су и резултати пројекта “За лепше Блаце” који реализује Еколошко друштво Зелена Планета. Према речима председнице овог удружења Сање Радосављевић, ово је први пут да се из буџета општине Блаце средства предвиђена за цивилни сектор троше наменски, тј. према критеријумима и методологији јасно утврђеним правилником и условима конкурса. Радосављевић је рекла да је и раније било доделе финансијских средстава намењених удружењима грађана, али без јасних правила и нетранспарентно.

Председник удружења Интермедиа Владимир Митровић који је био домаћин овог форума, каже да је ово само први јавни форум на коме су окупљени представници свих сектора у Топличком округу где се говорило о одговорности у трошењу буџетских средстава. Он је такође изнео податак да је у претходном периоду било извесних неправилности у трошењу новца грађана, али да је сада грађанска контрола неупоредиво снажнија и да ће се убудуће доста радити на јачању капацитета локалних организација кроз умрежавање и едукацију.

Он је такође најавио и формирање локалних савета за заштиту животне средине у општинама Топличког округа.

На скупу су говорили и Мирјана Бјелетић из Општине Прокупље, Стефан Митровић – представник Центра за развој и сарадњу региона из Куршумлије и Мирко Поповић из Београдске отворене школе.

Консултативни процес је подржан од програма SENSE који спроводи Регионални центар за животну средину (REC), а програм финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA).

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg