Три блачке предузетнице покрећу бизнис захваљујући средствима Европског ПРОГРЕСА

У оквиру активности развојног програма Европски ПРОГРЕС, које имају за циљ подршку родној равноправности и економско оснаживање жена кроз креирање нових радних места, објављени су резултати конкурса „Подршка женском предузетништву кроз доделу бесповрaтних средстава“ који је био отворен од 15. јуна до 24. јула 2015. године. Одобрено је укупно 48 пројеката пристиглих из 22 општине на југоистоку и југозападу Србије које су укључене у реализацију програма Европски ПРОГРЕС.

Највише предлога пројеката било је из општине Блаце а помоћ је одобрена Ивани Вуксановић (стоматолошка пракса), Гордани Стојадиновић (прерада и конзервисање воћа и поврћа) и Драгани Велимировић (производња одевних предмета).

Будуће предузетнице добијају бесповратну помоћу за покретање бизниса у власништву жена и које ће водити жене, за шта су Европска унија и Влада Швајцарске издвојиле укупно 400.000 евра.

Највиши износ средстава који је одобрен по пројекту је 10.000 евра, а најнижи 1.500 евра а Европски ПРОГРЕС не додељује новчана бесповратна средства већ ће у одобреној вредности бити набављене машине, опрема и друга трајна добра неопходна за покретање бизниса. Европски ПРОГРЕС ће будућим предузетницама пружати и менторску подршку и стручну помоћ у пословном управљању, књиговодству, маркетингу и другим услугама у зависности од потреба корисница. Тиме ће се обезбедити одрживост пословања и очекује се да ће до краја 2017. године допринети отварању најмање 80 нових радних места за жене у 34 локалне самоуправе обухваћене Програмом. Регистрација нових предузећа и набавка опреме ће започети у новембру 2015. године.

Block RGB European PROGRES logo SRB 1

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg