Oпштина Блаце на Данима младог маслиновог уља у Водњану (Хрватска)

Општина Блаце са локалним привредницима наступа на „Данима младог маслиновог уља“, манифестацији која се једанаесту годину заредом одржава у месту Водњан у Истри, што је прва званична презентација блачке шљиве и ракије на тржишту Хрватске.

Осим произвођача ракије гост на поменутој манифестацији по први пут биће и делегација блачких привредника, предвођена Народним послаником из Блаца Зораном Јозићем.

Vodnjan Hrvatska 1

Блачку ракију на овој, у Хрватској изузетно популарној манифестацији, репрезентује дестилерија „МИМИ“ Блаце, произвођач десертних српских воћних ракија.

"Блачка шљивовица" је, по речима председника Општине Блаце Ивана Бургића прва ракија из Топличког округа која се легално нашла на америчком и европском тржишту. Циљ наступа на „Данима младог маслиновог уља“ у Водњану биће привлачење клијената у Истри са чињеницом да се та ракија може купити и на територији ЕУ. Наравно, овај привредни сајам посећују људи из Италије, Словеније и других ЕУ земаља.

Власник дестилерије „МИМИ“ д.о.о. Богољуб Милић је истакао да је Истра право место са ког треба кренути у освајање хрватског тржишта. "Без обзира што се у Хрватској производи доста шљивове ракије, сматрам да је блачка шљивовица посебан бренд и да има шансу да продре на њихово тржиште", казао је Милић додајући да је наступ у Водњану шанса да се "блачка шљива" представи и клијентима из Италије који по традицији у великом броју посећују ову манифестацију.

Vodnjan 2

"Оно што је "Малвазија" за Истру то је ракија од шљиве за Блаце и Србију и битно је да Истријани пробају нашу воћну ракију и верујем да ће онда несумњиви квалитет учинити да се лако нађу пословни партнери", казао је предводник делегације из Блаца Зоран Јозић.

„Дани младог маслиновог уља“ у Водњану отворени су данас тачно у подне, трају до 15. новембра и на њима ће око 80 излагача представити више од 200 врста маслиновог уља. Општина Блаце има посебан штанд на ком представља општину, Топлички округ и произвођаче из све четири топличке општине.

Осим младог маслиновог уља на овој приредби сајамског типа изложене су и ракије, вина и истарски кулинарски специјалитети.

Vodnjan 3

Општина Блаце поред блачке шљивовивице, презентује и производе млекаре „Лазар“, „Natural food“ Блаце, „Midi organik“ Гргуре, винарију „Тоди“ Блаце, „Ал стакло“, Трикотажу Ивковић као и друге мање произвођаче. На нашем штанду налазе се и производи из Куршумлије као и пропаганди материјал ТО Куршумлија.

Општина Блаце и град Водњан сарађују већ пету годину на више нивоа, са акцентом на сарадњи деце и младих и промоцији туристичко привредних манифестација „Дани шљиве“ Блаце и „Дани младог маслиновог уља“ Водњан. У мају ове године, тачније на Београдском манифесту на Калемегдану одржаном 22.-24. маја општине су потписале протокол о сарадњи ка братимљењу градова које се очекује путем пројеката који финансира ЕУ.

„Превоз наше делегације до Истре омогућили су локални привредници, на чему сам им веома захвалан. Они су спознали значај развоја туризма Блаца, јер и сами знају да након развоја „Дана шљиве“ и блачког туризма имају користи од тога за своје бизнисе“ – закључио је председник општине Блаце Иван Бургић који је додао да нам је веома важно да поред економског развоја будемо и фактор помирења између двеју држава.

Vodnjan 4

Међу бројним посетиоцима, штанд Општине Блаце већ су посетили председник Скупштине Истарске жупаније и градоначелник Пуле Валтер Драндић и жупан Валтер Флего.

  Baner generički

 izbori2023

images

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg