Братимљење са градом Водњаном из Истре подршком ЕУ

Општина Блаце као партнер на пројекту "Заједно у будућност ЕУ", чији је носилац град Водњан из Истре, реализоваће активности у току следеће године на братимљењу градова путем средстава ЕУ, посредством конкурса "Европа за грађане и грађанке".

vodnjan

Пројект који ће се релизовати односи се на стварање активног европског грађанства међу децом основношколског узраста. „Together in the future EU: Children's Voices“  је пројекат који повезује децу из локалних заједница Хрватске и Србије с циљем едукације, размене мишљења и вредности те стварања трајних пријатељства и дугорочне сарадње. Пројекат надограђује постојеће односе између Града Водњана и Општине Блаце, чиме је повезивање наших локалних заједница усмерено ка стварању узајамног поверења и сарадње, а које ће се потврдити потписивањем Повеље о братимљењу организоване у склопу сусрета. Пројекат је усмерен ка ширењу сарадње, те повезивању и размени деце, стварањем искрених пријатељства локалних заједница и њихових грађана.

Братимљењем желимо створити заједнички развојно-едукативни карактер размене и препознати чињеницу како политике, законодавство и фунцкионаисање Европске Уније свакодневно утичу на животе деце, како у Европској Унији, тако и широм света. У току јуна 2016. године очекује се размена ученика и ученица основне школе "Стојан Новаковић" из Блаца у граду Водњану у Истри за укупно 120 учесника, по 60 из обе општине. Размена деце која је пробно реализована у току лета 2015. године показала се успешном а наши ученици имаће прилику да бесплатно бораве на мору на најлепшем делу Јадрана, надомак Националног парка Бриони.

У току размене, деца ће имати едукативне радионице, новинарске секције, ликовне колоније али и дебате које ће држати европски званичници.

„Надаље, повезујемо децу из Хрватске и Србије, земаља које имају своју заједничку прошлост и које желе да стварају заједничку будућност у Европској Унији. Блаце и Водњан су пример добре праксе да се то може“ - речи су председника Општине Блаце Ивана Бургића који је додао да се радује потписивању акта о братимљењу двеју јединица локалне самоуправе, уверен у успех сарадње на основу реализованих заједничких активности на промоцији туристичко привредних манифестација „Дани шљиве Блаце“ и „Дани младог маслиновог уља Водњан“.

  Baner generički

tabla

7731927 kampanjat
baner razvoj
izbori2020

planovi urb

radna zona 1

radna zona 2

objedinjena

ozakonjenje1

sl evidencije

zastita podataka

 

pos.jpg